home
hulp nodig?
 HULPVERLENERS
 Hulpverlening. Wat is EFT
 aanmelden hulpverleners
 

Emotional Freedom Techniques (EFT): algemeen

 

EFT is een interventietechniek die zich richt op de individuele cliënt door specifiek de oorzaak van de problemen aan te pakken en de daaraan gekoppelde nare emotionele ervaringen. Traumatische ervaringen uit het verleden, fysieke klachten in het heden die mogelijk het gevolg zijn van stress als ook beperkende overtuigingen over zichzelf en de toekomst kunnen met EFT verholpen worden. EFT leidt tot snelle, krachtige en duurzame resultaten en kan bij minder ernstige problemen gebruikt worden als een zelfhulpmiddel. De methode is eenvoudig te leren, toepasbaar bij alle emotionele klachten en is geschikt voor alle leeftijden. Zij werkt bij kinderen vaak nog sneller dan bij volwassenen.

 

Doel bij pesten

De inzet van EFT bij pesten heeft o.m. als doel om:

  • Negatieve emoties gekoppeld aan nare pestervaringen te neutraliseren;
  • Negatieve emoties gekoppeld aan een negatief zelf- toekomstbeeld te neutraliseren en
  • Het kind of de volwassene te leren hoe hij/zij in negatieve situaties zelf direct de negatieve gevoelens kan reguleren en neutraliseren.

     

Doelgroep

EFT wordt ingezet bij iedereen die direct of indirect bij pesten betrokken was en nog last heeft van de emotionele gevolgen, zoals zij die gepest zijn, pesters, omstanders, ouders, verzorgers, leerkrachten, etc.

 

Aanpak

EFT wordt meestal toegepast in een 1-op-1 sessie als onderdeel van een therapie of als therapeutische interventie op zich.

EFT richt zich direct op het probleem en de gekoppelde ervaringen uit het verleden, heden en toekomst. Traumatische ervaringen maar ook beperkende overtuigingen als gevolg van pesten, kunnen verholpen worden . Nadat negatieve ervaringen en eventuele trauma’s zijn opgelost, kan er nog gewerkt worden aan het versterken van het zelfbeeld en de eigenwaarde. Deze resultaten worden bereikt door gebruik te maken van acupressuur; het bekloppen van acupunctuurpunten, en focustechniek; je aandacht richten op een specifieke gebeurtenis. Hierbij spreekt de cliënt specifieke woorden uit die voor hem of haar de juiste verbinding vormen met de klacht.

 

Voordeel van de methode is dat het ook ‘blind’ kan worden toegepast; de cliënt hoeft de specifieke ervaringen in eerste instantie niet te vertellen. EFT is geen praattherapie, maar richt zich direct op de ervaring en de emoties van de klacht. De meeste professionele EFT behandelaars werken buiten het reguliere zorgsysteem, met het voordeel dat je meestal snel geholpen kunt worden. Nadeel is dat EFT consulten niet altijd worden vergoed.

 

Materiaal

Het EFT basisprotocol is eenvoudig aan te leren.

 

Wetenschappelijk onderzoek

Er zijn meer dan 60 onderzoeken gedaan naar EFT. EFT is onder meer onderzocht op de effectiviteit voor PTSS, depressie, fobieën, angst voor spreken in het openbaar, (examen)stress en eetstoornissen. Daarnaast is er vergelijkend onderzoek gedaan naar de werking van EFT in relatie tot EMDR en cognitieve gedragstherapie.

 

Ontwikkeld door:

Gary Craig, grondlegger van de 'Gold Standard EFT' in 1990. zie www.emofree.com

 

Contact:

Stichting-EFT

Hofstedeweg 203

7535 CV Enschede

www.stichting-eft.nl

info@stichting-eft.nl

Op de site van de Stichting-EFT vindt u goed opgeleide EFT professionals.

 

Erkenning

De APA, American Psychological Association, heeft in afwachting van verder wetenschappelijk onderzoek, aan EFT de voorlopige status toegekend van “Probably Efficacious Treatment” (een ‘waarschijnlijk doeltreffende behandeling’).