home
informatie
 De rechten van het kind
 Kinderen tot 12 jaar
 Jongeren van 12-18
 Mensen met een licht verstandelijke beperking
 Pesten op de werkplek
 Dossier pesten
 Dossier medisch
  alles over stress
  pesten en hersenschade
  emotionele mishandeling verandert de hersenen
  chronische pijn door pesten
  eenzaamheid, effect op de gezondheid
 De gevolgen van pesten
 Aandacht voor pesten op scholen
 The biggest wake-up call ever
 Mijn verhaal
 Mijn gedicht
 Mijn muziek,video
 

Wat gebeurt er in je lijf tijdens stress?

Ons lichaam is er op ingericht om te overleven. Dit dateert nog van lang geleden toen mensen nog bedreigd werden door leeuwen en tijgers. Dit overlevingsmechanisme treedt bij de huidige mens nog steeds in werking. Wanneer we op wat voor wijze dan ook onveiligheid ervaren, zal ons lijf daarop reageren met de afgifte van allerlei hormonen. Deze hormonen zijn erop gericht om snel een vlucht- of vechtreactie te geven. We kennen allemaal wel het gevoel van het hart dat sneller gaat kloppen als je bijvoorbeeld schrikt. Het bloed wordt sneller rondgepompt zodat de spieren meer ‘voeding’ krijgen en gereed worden gemaakt om te kunnen vluchten of vechten. Een reactie is dan bijvoorbeeld het krijgen van koude handen of het zogenaamde 'angstzweet' wat je dan uitbreekt. Dit zijn allemaal reacties van het lichaam op stress.

Maar wat ervaart ons lijf als stress?

Alles wat we als bedreigend en dus als onveilig ervaren, beantwoordt ons lijf met een stressreactie. Het lichaam maakt eigenlijk geen onderscheid in de aard van de “bedreiging”. Een aardbeving of een tsunami zijn heel tastbare bedreigingen. Een onverwachts proefwerk, een brief van de belastingdienst (soms is het zien van een blauwe envelop al voldoende voor een stressreactie) of een bord dat uit de handen valt, zorgt in het lichaam ook voor zo’n zelfde stressreactie. Lastiger om voor te stellen zijn de zogenaamde “kleine” irritaties, zoals: de dop van tandpastatube die er weer niet is opgedraaid, de kinderen die hun vuile was niet in de wasmand gooien. Deze irritaties roepen dezelfde lichamelijke reactie op. Zoals we hierboven al zeggen, stress hoort gewoon bij het leven. Ons lijf is er helemaal op ingericht.

Wanneer wordt stress ongezond?

Ons lijf is dus ingericht op het omgaan met omstandigheden die -mogelijk- gevaar opleveren. Soms doen we alsof de stress er niet is. We kunnen echter wel doen alsof, maar dat lijf van ons ziet, voelt en ervaart de stress toch....en het hele hormonencircus komt op gang. Eén van de belangrijkste hormonen die wordt afgescheiden is het hormoon cortisol. Cortisol is belangrijk omdat het er voor zorgt dat de hersenen weer tot rust gebracht worden. Soms blijft de stress langer bestaan dan het lichaam eigenlijk aankan. Er blijft dan steeds cortisol vrijkomen. Te veel echter aan dit hormoon veroorzaakt onder andere schade aan de hippocampus. De hippocampus is een deel van de hersenen dat mede verantwoordelijk is voor de opslag en verwerking van nieuwe herinneringen.

Wat belangrijk te weten is , dat we soms niet door hebben dat we stress ervaren. We raken er eigenlijk een beetje aan gewend dat er een situatie is die ons lijf in feite als onveilig ziet. De stress wordt dan chronisch. Chronische stress heeft veel gevolgen voor het lichaam. Het lichaam is daar niet tegen opgewassen en heeft de tools niet gekregen om daar langdurig het hoofd aan te bieden.