home
informatie
 De rechten van het kind
 Kinderen tot 12 jaar
 Jongeren van 12-18
 Mensen met een licht verstandelijke beperking
 Pesten op de werkplek
 Dossier pesten
  waarom kinderen pesten
  pesten of plagen
  waarom ik
  wat kun je doen als je gepest wordt
  wat te doen als je zelf pest
  wat kun je als ouder doen als je kind wordt gepest
  feiten en cijfers
  waarom pesten schadelijk is voor de gezondheid
  ben jij een pester
  herken de waarschuwingssignalen
  pesten en hersenschade
  alles over stress
  emotionele mishandeling verandert de hersenen
  chronische pijn bij pesten
  eenzaamheid, effect op de gezondheid
 Dossier medisch
 De gevolgen van pesten
 Aandacht voor pesten op scholen
 The biggest wake-up call ever
 Mijn verhaal
 Mijn gedicht
 Mijn muziek,video
 

Wat gebeurt er in je lijf tijdens stress?

Ons lichaam is erop ingericht om te overleven. Lang geleden toen mensen nog bedreigd werden door leeuwen en tijgers hadden we dit overlevingsmechanisme echt nodig! Het is bij de huidige mens nog steeds in werking. Wanneer we op wat voor wijze dan ook onveiligheid ervaren, zullen wij daarop reageren door middel van het afgeven van allerlei hormonen. Deze hormonen zijn erop gericht om snel te vluchten of te gaan vechten. We kennen allemaal wel het gevoel van het hart dat sneller gaat kloppen als je bijvoorbeeld schrikt. Het bloed wordt sneller rondgepompt zodat de spieren meer ‘voeding’ krijgen en gereed worden gemaakt om te kunnen vluchten of vechten. Dit zijn allemaal reacties van het lichaam op stress.

Maar wat ervaart ons lijf als stress?

Alles wat we als bedreigend, en dus als onveilig ervaren, beantwoord ons lijf met een stressreactie. Het lichaam maakt eigenlijk geen onderscheid in de aard van de “bedreiging”. Een aardbeving of een tsunami zijn hele tastbare bedreigingen. Een onverwacht proefwerk, een brief van de belastingdienst -soms is het zien van een blauwe envelop al voldoende voor een stressreactie- of een bord dat uit de handen valt, zorgt ook in het lichaam voor zo’n zelfde stressreactie. Lastiger om voor te stellen is dat -bij “kleine” irritaties, zoals de dop van de tandpastatube die er weer niet is opgedraaid, de kinderen die hun vuile was niet in de wasmand gooien- dit bij ons dezelfde lichamelijke reactie oproept als de leeuw die ons wil gaan aanvallen. Zoals we hierboven al zeggen: stress hoort gewoon bij het leven. Ons lijf is er helemaal op ingericht.

Wanneer wordt stress ongezond?

Ons lijf is dus gericht op het omgaan met omstandigheden die -mogelijk- gevaar kunnen opleveren. Soms doen we alsof de stress er niet is. We kunnen echter wel doen alsof, maar ons lijf ziet, voelt en ervaart de stress toch....en het hele hormonencircus komt op gang. Eén van de belangrijkste hormonen die wordt afgescheiden, is het hormoon cortisol. Cortisol is belangrijk omdat het zorgt dat de hersenen weer tot rust komen. Soms blijft de stress langer bestaan dan het lichaam eigenlijk aan kan. Er blijft dan steeds cortisol vrijkomen. Als er echter te veel van dit hormoon vrijkomt, veroorzaakt dit onder andere schade aan de hippocampus. De hippocampus is een deel van de hersenen dat mede verantwoordelijk is voor de opslag en verwerking van nieuwe herinneringen.

Wat belangrijk te weten is, is dat we soms niet door hebben dat we stress ervaren. We raken er eigenlijk een beetje aan gewend dat er een situatie is, dat ons lijf feitelijk als onveilig ziet. De stress wordt dan chronisch. Chronische stress heeft veel gevolgen voor het lichaam. Het lichaam is daar niet op gebouwd en heeft de tools niet gekregen om daar langdurig het hoofd aan te bieden.