home
informatie
 De rechten van het kind
 Kinderen tot 12 jaar
 Jongeren van 12-18
  als je wordt gepest
  wat kun je doen als je gepest wordt
  het verschil tussen plagen en pesten
 Mensen met een licht verstandelijke beperking
 Pesten op de werkplek
 Dossier pesten
 Dossier medisch
 De gevolgen van pesten
 Aandacht voor pesten op scholen
 The biggest wake-up call ever
 Mijn verhaal
 Mijn gedicht
 Mijn muziek,video
 

Zelfs in de dierenwereld wordt er geplaagd.

Plagen doen we allemaal wel eens en dit gaat meestal over en weer. Er is geen sprake van een slachtoffer en het is niet de bedoeling om elkaar kwaad te willen doen. Er is dus geen winnaar of verliezer. Plagen is ook leuk bedoeld. Je kunt een hoop lol hebben met elkaar als een grap uit haalt. Je leert er zelfs van. Je leert waar je grenzen bijvoorbeeld liggen. Je leert te zeggen wanneer je iets niet meer leuk vindt. Je leert ook op deze manier dat je iemand kan vertrouwen. Zelfs in de dierenwereld plagen dieren elkaar. Het hoort dus gewoon een beetje bij het leven.

Wanneer is een geintje eigenlijk geen geintje meer?

Dit is redelijk simpel.

  • Als de ander aangeeft dat het niet leuk (meer) is en er wordt dan toch doorgegaan....dan wordt plagen pesten.
  • Als er steeds hetzelfde geintje wordt uitgehaald. Of steeds weer hetzelfde grapje wordt gemaakt. Ook dan wordt plagen pesten.
  • Als je gaat merken dat de één de baas over de ander wordt. Er is dus een winnaar en een verliezer. Hieronder vallen dan zowel lichamelijke als geestelijke pesterijen. In tegenstelling tot bij het plagen is er een situatie ontstaan waarbij de gepeste vaak niet meer voor zichzelf kan opkomen. Ook gebeurt het regelmatig dat iemand buiten de groep wordt gezet. Diegene wordt dan buitengesloten. Als je dat overkomt is dat heel erg.

 

Als iemand niet zegt dat iets niet meer leuk is, hoe kan je dan zien dat je moet ophouden?

Soms zegt iemand eigenlijk niks maar kun je toch zien dat je te ver bent gegaan. Dat kun je zien aan de 'lichaamstaal' van iemand. Je ziet bijvoorbeeld tranen in de ogen van de ander. Of een afwerende houding. Of iemand wil eigenlijk wegrennen. Soms kan lichaamstaal heel verwarrend zijn, bijvoorbeeld als iemand toch blijft lachen.....maar eigenlijk zie je aan de houding dat hij of zij erg gespannen is en liever wil dat het stopt.

Als je niet goed weet of de ander plagen nog wel leuk vindt, kun je aan jezelf de vraag stellen: "zou ik het nu nog leuk vinden"?

Als je twijfelt, kun je gewoon aan iemand vragen of hij of zij het nog wel leuk vindt.