home
informatie
 De rechten van het kind
 Kinderen tot 12 jaar
  ik word gepest
  Wat kun je doen als je gepest wordt
  een ander kind wordt gepest
 Jongeren van 12-18
 Mensen met een licht verstandelijke beperking
 Pesten op de werkplek
 Dossier pesten
 Dossier medisch
 De gevolgen van pesten
 Aandacht voor pesten op scholen
 The biggest wake-up call ever
 Mijn verhaal
 Mijn gedicht
 Mijn muziek,video
 

Wat kun je doen als je gepest wordt?

Als je gepest wordt kun je het beste iemand in vertrouwen nemen. Blijf er niet zelf mee rond lopen! Op school kun je het tegen je juf, je meester of je leerkracht zeggen (het is nóóit klikken als je het aan je juf, meester of leerkracht vertelt). Als je dat moeilijk of vervelend vindt of als je denkt dat je dan nog erger gepest gaat worden, dan kun je ook met iemand praten die je helemaal vertrouwt. Bijvoorbeeld: je ouders, een speciale tante, de trainer van je sportclub, de moeder van een vriend of vriendin, of iemand anders bij wie je je goed voelt.

Een paar tips die je misschien kunnen helpen.

  • Kom voor jezelf op, je bent het waard! Hieronder kun je lezen hoe je dat kan doen.
  • Probeer rustig te blijven en de pesters te negeren. Pesters vinden het namelijk alleen maar leuk als jij reageert. Wanneer je dit niet doet,is de lol er voor de meeste pesters gauw vanaf.Het zal misschien niet meteen helpen. Probeer het dus echt vol te houden.
  • Laat met je lichaamshouding zien dat je niet bang bent (ook al ben je dat wel van binnen). Dit werkt echt. Sta recht op houd je borst naar voren, en je benen een beetje uit elkaar. Kijk de ander zelfverzekerd ( maar niet uitdagend) aan. Kijk dus niet naar beneden.
  • Hoe meer jij jezelf terugtrekt of juist hoe meer jij uit je dak gaat, des te blijer maak je de pesters.
  • Kijk de pester aan, en zeg dat hij/moet stoppen. Als hij/zij dat niet doet, loop dan rustig bij hem/haar weg. Probeer niet te laten merken dat je bang bent. Zeg niets meer en kijk ook niet achterom.
  • Maak vrienden en praat met andere kinderen uit je klas. Als je vrienden maakt, sta je er niet alleen voor en word je minder gauw gepest.Een paar tips om vrienden te maken: toon interesse in andere kinderen. Praat bijvoorbeeld met iemand in de pauze. Nodig kinderen uit voor je feestje. Spreek iemand aan in de klas die je niet zo goed kent. Misschien is diegene wel hartstikke aardig!
  • Blijf bij een groepje, want als je alleen loop je sneller de kans dat er iets gebeurd waar jij geen zin in hebt.
  • Ga thuis voor de spiegel staan en oefen met rechtop staan. Houd je borst vooruit en kijk zelfverzekerd naar jezelf in de spiegel. Als je wilt kun je ook oefenen met korte zinnetjes, zoals: Stop daarmee! Of, "Houdt daar nu mee op".
  • Huilen of woest worden vinden de pesters alleen maar heel erg leuk. Probeer daarom gewoon weg te lopen met een rechte rug.

 

Belangrijk!

Vergeet niet dat je mag zijn wie je bent. Je bent gewoon goed zoals je bent. En…je hoeft echt niet iedereen aardig te vinden en dat geldt andersom ook.