home
ambassadeurs/gastsprekers/BN’ers
 Ambassadeurs
 Gastsprekers
 Bekende nederlanders
  MainStreet
  Lindo Duvall
  Maurine Kroon
  Glenn Eilbracht
  Foppe de Haan
  Evert ten Napel
  Bas Nijhuis
  Roue Verveer
  Hans van Breukelen
  Hans Kraay jr
  Jeanne Diele
  Heleen de Mooij-Lubbers
  Tamara Straatman
  Henk Pieterse
 Zelf supporten
 
Evert ten Napel
 
 

Rooie, rooie, hahahaha rooie. Of kale, kale, kaalkop. Dat riepen we vroeger als we naar de lagere school fietsten of liepen. Je had er geen idee van dat een roodharige, die dat ook niet kon helpen, of een door zijn vader kaal geschoren, ook tegen zijn wil, dat vreselijk vonden. Je deed het gewoon en als jij het niet deed dan deden je vriendjes het wel.

Wat te denken van een jongetje uit je klas laten plassen tegen schrikdraad. Ook wel eens gedaan, en ook zo gelachen om het resultaat. Een luid om zijn moeder brullend ventje. En jij...lachen, wat een lol. Pesten heet dat, daar had je geen idee van. Ook geen idee van het geestelijk leed wat je aanrichtte. Als jij en je stoute, boze vriendjes maar lol hadden. Ten koste van een ander. En ojee als je zelf eens werd gepest, dan was de wereld te klein. Soms beklaagde je je erover. Bij je ouders of bij de juf of de meester. Soms plaste je ervan in je broek. Nog erger: je hoorde later als je groot was weleens dat zwaar gepeste kinderen overwogen om maar een eind te maken aan hun leven. Nooit aan gedacht.

Dus pesten is echt niet leuk, tuurlijk heb ik er ook aan mee gedaan. Tuurlijk ben ik ook wel eens gepest. Als zoon van een bakker snoepte je wel uit de kruimelbak en werd je iets te zwaar. Als er dan dikzak of dikkerd tegen je werd gezet dan was de emmer niet groot genoeg om de waterlanders op te vangen.

Nog veel later op voetbal. Je speelt tegen eentje die er helemaal niets van kan en dan: wat heb jij mooie schoenen, waar heb je die gekocht? En...ik snap er niets van dat je medespelers de bal niet aan jou geven. Jij bent toch de allerbeste. Humor, lachen, je hebt geen idee welk leed je opmerking teweeg kan brengen.

Dus: wees voorzichtig met wat je zegt. Natuurlijk beetje humor mag, lachen is gezond. Maar nooit ten koste van een ander. Dat is verkeerde humor, dat is PESTEN!

 
Evert ten  Napel