home
ambassadeurs/gastsprekers/BN’ers
 Ambassadeurs
 Gastsprekers
 Bekende nederlanders
  MainStreet
  Lindo Duvall
  Maurine Kroon
  Glenn Eilbracht
  Foppe de Haan
  Evert ten Napel
  Bas Nijhuis
  Roue Verveer
  Hans van Breukelen
  Hans Kraay jr
  Jeanne Diele
  Heleen de Mooij-Lubbers
  Tamara Straatman
  Henk Pieterse
 Zelf supporten
 
Hans Kraay jr
 
 

NIET STOER

Op school hoor je erbij en schijnt het stoer te zijn wanneer je bij de grote groep hoort die de zwakste schakel in de klas pest. Dat is meestal iemand met afwijkende kleding, een tikkie verlegen met bril of beugel. Toch?

Diezelfde “stoere”groep is bang voor de strenge , mondige leraar Duits maar grijpt als een wurgslang de “arme” godsdienst leraar continu bij de keel omdat hij niet het natuurlijke overwicht heeft dat de leraar Duits wel heeft.

In de voetballerij wordt het “lulletje” van de kleedkamer het leven meer dan zuur gemaakt. Daar zijn de grappen en de woordspelingen nog vele malen harder dan op school. En in de macho voetballerij ben je al snel een slapjanus wanneer je je niet aansluit bij de wurgslangen van de groep.

Niemand lijkt zich in te kunnen of willen leven wat zo’n gepeste leerling of voetballer doormaakt.

Ik heb me dan ook al vrij vroeg voorgenomen dat ik het “interessanter” vind om in de pas te lopen en te luisteren bij de leraar Godsdienst, want die vond ik zielig. En vooral de strijd aan te gaan met die strenge mondige leraar Duits. Dat vond ik stoerder!

En ofschoon ikzelf nooit in de vervelende gepeste hoek heb gezeten maar eerder bij de “stoere”groep hoorde op school en in de kleedkamer deed ik nooit mee aan het geestelijk beschadigen van de zwakste schakel. Ik vind en vond dat nou precies niet stoer.

Liever ging ik de strijd aan met de macho in de kleedkamer die het woord “kanker” te pas maar vooral te onpas gebruikte. Hem sommeerde ik daar zo snel mogelijk mee te stoppen omdat we bijna allemaal mensen in onze omgeving kennen die die vreselijke ziekte met zich mee dragen.

We weten allemaal over wiens rug we het makkelijkst kunnen “scoren”.

Hou ermee op…..hou ermee op…..het aanpakken van de zwakke schakel is naar mijn mening juist HET kenmerk van zwakte!

Stop met dat “stoere” gedrag. Verplaatst je eens een keer in de situatie van de gepeste. En door je om hem of haar te bekommeren…….dat is pas echt stoer!

Hans Kraay jr

 
Hans Kraay jr