home
ambassadeurs/gastsprekers/BN’ers
 Ambassadeurs
 Gastsprekers
 Bekende nederlanders
  MainStreet
  Lindo Duvall
  Maurine Kroon
  Glenn Eilbracht
  Foppe de Haan
  Evert ten Napel
  Bas Nijhuis
  Roue Verveer
  Hans van Breukelen
  Hans Kraay jr
  Jeanne Diele
  Heleen de Mooij-Lubbers
  Tamara Straatman
  Henk Pieterse
 Zelf supporten
 
Hans van Breukelen
 
 

Hallo,

Mijn naam is Hans van Breukelen en ben ooit keeper geweest bij het Nederlands elftal. In totaal ben ik 73 keer uitgekomen voor het Nederlands elftal met als hoogtepunt in 1988 het winnen van het Europees Kampioenschap. Verder ben ik doelman geweest bij clubs als: F.C. Utrecht en PSV. In het buitenland heb ik onder ander gespeeld bij Nottingham Forrest.

Heel graag wil ik iets vertellen over mijzelf, over mijn leven en....over pesten. Want die drie dingen hebben met elkaar te maken.

Dat ik in de voetbalwereld zoveel succes heb gehad, lijkt misschien zo vanzelfsprekend maar dat is het niet. Ik zal vertellen wat ik meegemaakt heb. Maar ook hoe moeilijk het weleens was. En ik zal je ook vertellen wat mij geholpen heeft om met die moeilijkheden om te gaan.

Ik hoop dat wat mij heeft geholpen, jou ook zal helpen. Leren omgaan met die dingen die lastig en vervelend voor je zijn.

Dit verhaal begint een hele tijd terug. Hieronder staan een aantal gebeurtenissen die grote invloed op mij hebben gehad.

  • Ik was keeper en kreeg in 1986 een Belgisch artikel onder ogen. Dat ging over mij en had als titel: “Hans van Breukelen. Een geboren verliezer.” Zo voelde ik mij in die tijd ook en zat heel slecht in mijn vel. Is niet leuk om dat te lezen.
  • In het voetbalseizoen van 1986-1987 ging het helemaal mis met me. Ik maakte fouten en kreeg erg veel kritiek. Mensen op straat en in het stadion scholden me uit. Ik trok me alles persoonlijk aan.
  • Ik werd het Nederlands elftal uitgezet......Je kunt je misschien wel voorstellen wat de mensen allemaal voor meningen over me hadden. Het is nooit leuk als mensen negatief over je praten.

Dankzij de steun van mijn geweldige vrouw ben ik overeind gebleven. Samen met haar en mijn kinderen ben ik gevlucht naar een berghut in Zwitserland. Ik had de keuze: vechten of vluchten voor wat er allemaal gebeurde. Ik besloot te vechten.

Weer terug in Nederland, was mijn kop weer vrij van alle problemen. Maar....mijn omgeving (de mensen) was nog hetzelfde gebleven.

Stel je voor. Een stadion vol met mensen en jij staat in het doel. Helemaal alleen. En stel je nu eens voor dat je in dat grote stadion de mensen hoort roepen: Mislukkeling, we willen een ander in dat doel.

Misschien kun je je voorstellen hoe dat moet voelen.....

Bij iedere oefenwedstrijd voelde ik me weer verkrampen. Hierdoor had ik niet het goede gevoel waardoor ik niet kon laten zien wat ik allemaal kon.

In je leven kom je soms mensen tegen die je kunnen helpen. Zo leerde ik in 1987 Ted Troost kennen. Ted Troost is een Haptonoom ( iemand die je kan leren voelen). Hij leerde mij de spanning die ik voelde om te zetten in een topprestatie. Nog geen 8 maanden later beleefde ik een hoogtepunt om samen met het Nederlands elftal Europees kampioen te worden. Dat was geweldig!

Wat ik heb geleerd:

  • Als je anders leert denken, ga je anders voelen en gaat je leven er anders uitzien. Daar geloof ik echt in. Als je aan iets leuks denkt, geeft dat een beter gevoel. Richt je op de dingen die je wel leuk vindt.
  • Teleurstellingen en pech horen bij het leven. Dat is niet leuk, maar het is gewoon zo. Ga op zoek naar de mooie momenten, want die zijn er. Daardoor creeër je bij jezelf andere gedachten. Je leven wordt dan leuker en gezelliger.
  • Er zullen in je leven altijd dingen gebeuren, die je gewoon overkomen. Daar heb je geen keuze in. De manier waarop je ermee om gaat, heb je wel.
  • Als je zelf verandert, veranderen de mensen waarmee je omgaat ook. Zo beïnvloed je bijvoorbeeld degene die je pest.
  • Als je de dingen die ik gezegd heb moeilijk vind, kun je ook om hulp vragen. Je ouders of een coach kunnen je daarbij helpen.

In september 2011 komt er een boek van mij uit. Het heet: WINNEN. Voor mij betekent winnen: Het maximale uit jezelf halen, waaraan jezelf heel veel plezier beleefd en dat plezier met anderen kunt delen.

Ik wens je toe dat jij ook gaat winnen!

Hans van Breukelen

 
Hans van Breukelen