home
ambassadeurs/gastsprekers/BN’ers
 Ambassadeurs
 Gastsprekers
 Bekende nederlanders
  MainStreet
  Lindo Duvall
  Maurine Kroon
  Glenn Eilbracht
  Foppe de Haan
  Evert ten Napel
  Bas Nijhuis
  Roue Verveer
  Hans van Breukelen
  Hans Kraay jr
  Jeanne Diele
  Heleen de Mooij-Lubbers
  Tamara Straatman
  Henk Pieterse
 Zelf supporten
 
Heleen de Mooij-Lubbers
 
 

Pesten, wie is slachtoffer ?

Aandacht voor pesten dat is waar het over gaat. Aandacht voor alle partijen, de gepeste, de pester en de meelopers en een ieder die erbij betrokken is.

Wie is er nu slachtoffer ? Natuurlijk de persoon die gepest wordt is vaak de mening van vele.

Ook ik deel deze mening, daarnaast weet wel dat achter elk persoon een verhaal aanwezig is dat iemand in de rol van pester of gepeste kan brengen en dus ook de pester een slachtoffer is van zijn eigen gedrag.

Zelf was ik ook vroeger betrokken bij pestsituaties, dan wel in de rol van gepeste.

Mijn naam is Heleen de Mooij-Lubbers. Wie is Heleen, daar kon ik vroeger moeilijk antwoord op geven. Wat ik wel wist is dat ik heel onzeker was, moeilijk kon leren en

dochter was van een bekende Nederlander, oud premier Lubbers.

Wat was en ben ik trots op mijn vader. Al kon ik dat ook niet altijd even makkelijk uitspreken en begreep ik niet veel van wat er allemaal plaats vond binnen de intellectuele wereld en de wereld van pesten en onzekerheid.

Gelukkig groeide ik wel zeker op bij 2 fantastische lieve ouders en 2 grote broers die zorgzaam en liefdevol op mij paste. Vooral mijn moeder heeft mij altijd in vele opzichten gesteund ondanks haar eigen koffer met bagage.

Het was met name die buitenwereld waarbij het spannend werd. De pesterijen ook op school, fysiek en mentaal. Vele herhalingen van uitdrukkingen dat je niets voortelt, hier niet mag zijn, fysieke aanvallen (“kan ik je vader niet pakken, dan pakken we jou wel…”) tot vele scheldpartijen en genegeerd worden in verschillende situaties.

De pijn en het intense verdriet voelen tot zelfs hier niet willen zijn.

Wanneer je ervaart dat je niets bent en ook nog flinke problemen ervaart met leren dan bleef er weinig over, toen !

Als gepeste voelde ik me vaak waardeloos, nutteloos en had ik minder recht van bestaan. Het heeft me jaren gekost om in mijn eigen kracht te komen. Dat is dan ook de naam van mijn Stichting geworden: In Eigen Kracht. Doel is kinderen te leren zien wat hun talenten, krachten en kwaliteiten zijn. Als een kind zijn of haar krachten (her)vindt ontstaat er groei, motivatie en persoonlijke verantwoordelijkheid. En dan zal een kind minder kwetsbaar zijn om pester of gepest te worden of de kracht vinden om hier mee om te gaan.

Nooit is pesten terecht en altijd even oneerlijk en intens vervelend. Achter elk gedrag zit een verhaal.

Het negatieve zelfbeeld en de onzekerheid kan bijdragen wat maakt dat een kind gepest of pester wordt.

Eigenlijk verschillen ze dus niet zoveel van elkaar en zijn ze beide slachtoffer in oorzaak en gevolg.

Daar kwam ik achter toen bleek dat een van de grote pestkoppen van vroeger, waarvoor ik met tegenzin en flinke buikpijn naar school vertrok, zelf slachtoffer te zijn van huiselijk geweld in verband met een vader met alcoholische verslaving.

Ik wil hier het pestgedrag niet goedpraten, maar je laten zien dat er altijd een keerzijde aan de medaille zit. Heb de moed om verder te kijken, en iemand te erkennen in zijn of haar identiteit en verhaal. Alleen vanuit respect voor jezelf en de ander kan een positieve gedragsverandering wederzijds plaatsvinden.

Mijn missie is het geworden om kinderen en volwassenen weer in contact te brengen met hun eigen mogelijkheden en talenten. Dit doe ik met werken met “over de streep” tot coaching en training naar eigen kracht. Ik geloof dat in de kern alle talenten en geluk aanwezig in ieder mens aanwezig is. Hoe beter een kind zijn of haar kwaliteiten weet te benutten hoe sterker hij of zij in het leven staat.

“We kunnen niet van alle mensen dezelfde sterren maken. Maar we kunnen ze wel allemaal laten schitteren.”

De weg naar Eigen Kracht, is dat een makkelijke weg ? Wat een pijn, eenzaamheid en verdriet heb ik daar in gevoeld en doorleefd. Wat is de behoefte aan goedkeuring groot na vele afwijzingen.

Laten we elkaar meer complimenten geven dat zijn de gratis kadootjes die we altijd bij ons hebben.

Pesten was van toen en nu, het verdient de aandacht. Wie is er slachtoffer ? Alles is mogelijk, hoe vinden we samen de oplossing ?

“Jij bent zoveel meer dan je denkt” en laten we samen echt kijken en echt luisteren naar elkaar, zonder oordeel, waarbij ieders APK (Authentieke Persoonlijke Kwaliteiten) zichtbaar mag zijn.

Heleen Lubbers

www.heleendemooij.nl

 
Heleen de Mooij-Lubbers