home
ambassadeurs/gastsprekers/BN’ers
 Ambassadeurs
 Gastsprekers
 Bekende nederlanders
  MainStreet
  Lindo Duvall
  Maurine Kroon
  Glenn Eilbracht
  Foppe de Haan
  Evert ten Napel
  Bas Nijhuis
  Roue Verveer
  Hans van Breukelen
  Hans Kraay jr
  Jeanne Diele
  Heleen de Mooij-Lubbers
  Tamara Straatman
  Henk Pieterse
 Zelf supporten
 
Lindo Duvall
 
 

Ken jij iemand die gepest is? Of ken je iemand die wel eens iemand anders gepest heeft? Het antwoord op die vraag is bijna altijd "ja". Dat wil nogal wat zeggen! Dat betekent dat iedereen wel eens in aanraking is gekomen met pesten. Ook ik. Mij overkwam het voor het eerst in de brugklas. Mijn naam is Lindo Duvall, ik ben radio-DJ, commercial-stem en presentator.

Toen ik klaar was met de lagere school (zo heette vroeger de basisschool) kon ik doorstromen naar het gymnasium. Het was een vrij kleine school en ik kende niemand toen ik er heen ging. Nou ja: ik kende één iemand. Mijn beste vriend van de lagere school ging er ook naar toe, samen met mij. Dat gaf mij een goed gevoel die zomer, want zoals iedere leerling die de overstap van de basisschool naar de middelbare school gaat maken was ook ik best zenuwachtig. Hoe zou het daar zijn? Ga ik vrienden maken? Krijg ik leuke docenten en klasgenoten? Maar omdat Rob met mij mee ging dacht ik dat het wel goed zou komen. Het meest vreemde gebeurde echter: binnen een week of twee had Rob allemaal nieuwe vrienden om zich heen en ik werd niet in die groep betrokken. Sterker nog: ik werd gepest! Zelfs door Rob waar ik zo'n leuke tijd mee had gekend op de lagere school.

Eigenlijk kwam dat omdat ik niet echt thuis hoorde op die school. Niet door mijn leerniveau, maar omdat ik niet op hockey zat, geen rijke ouders had en meteen al een buitenbeentje was. Het eerste jaar redde ik het daarom al niet en ik bleef zitten. Met veel moeite haalde ik de 2 jaar daarna wel, maar leuk was het niet echt. Gelukkig maakte ik wel wat leuke vrienden bij mijn nieuwe jaargenoten, maar dat pesten bleef me wel bij. Inmiddels ben ik daar nu wel overheen, maar ik denk er nog vaak aan terug. Pesten lijkt vanuit diegenen die pesten vaak vrij onschuldig en er wordt vaak gedacht dat het alleen maar plagen is. Maar pesten kan ook diepe wonden achterlaten bij kinderen, of ouderen (want ook bij ouderen komt pesten voor). Een mooie spreuk die ik eens las is deze: "Elke persoon op de wereld bewandelt zijn eigen pad en je kan nooit aan iemand zien welke haltes die persoon al heeft bezocht en ook niet wat zijn einddoel is in het leven". Daar denk ik vaak aan als ik iemand ontmoet die ik nog niet ken. Maar wat ik dan ook denk is dit: "Soms ben jijzelf een halte voor een ander in diens weg door het leven, zorg ervoor dat die halte een mooie halte is en dat je elkaar op een positieve manier beïnvloedt".

 
Lindo Duvall