Zelfmoordgedachten? Bel met tel:113

AANDACHT VOOR PESTEN

Aandacht voor pesten hebben, is óók aandacht voor sociale veiligheid en ongewenst gedrag! 

VOOR KINDEREN EN JONGEREN

Voor kinderen en jongeren

Als je wordt gepest doet dat pijn, heel veel pijn! Zeker als je al voor langere tijd wordt gepest.
Het kan je hele leven op zijn kop zetten.
Word jij gepest?
Hier op onze website kun je informatie vinden over wat je kunt doen als je gepest wordt.
Natuurlijk vind je hier ook hele goede informatie als je een werkstuk wilt maken of als je iemand wilt helpen die gepest wordt.

 

Ik word gepest

Als je op dit moment gepest wordt, dan voel je je misschien ontzettend rot. “Waarom doen ze dit?”, “Waarom pesten ze mij?” Dat zijn de vragen waarop je het antwoord graag wilt weten, maar….niemand die het weet. De pester had iemand nodig om te pesten en de keuze is toevallig op jou gevallen. Het had net zo goed iemand anders kunnen zijn. Jij bent zeker niet de enige die gepest wordt! Op iedere school wordt 60% van de kinderen (wel eens) gepest en dat is heel erg veel. Dat verandert voor jou natuurlijk helemaal niets, maar weet dat je niet alleen bent!

Het is NIET jouw schuld!

Het is heel erg belangrijk om te weten dat het NOOIT jouw schuld is dat je gepest wordt! Zoals ik al zei: de pester had gewoon iemand nodig. Als er meer kinderen meedoen met pesten dan is dit vaak, omdat ze heel erg bang zijn dat ze zelf anders gepest worden. Of ze vinden het wel stoer om mee te doen. Niemand durft voor je op te komen, omdat ze zelf bang zijn. Er zijn altijd kinderen die mee gaan doen en vriendjes willen worden met de pester, omdat ze denken dat ze dan ook bij het ‘populaire’ groepje horen. Dat is een heel rare gedachte natuurlijk, want pesten is helemaal niet leuk of stoer!

Eigenlijk vindt niemand pesten leuk

Wat je eigenlijk ook moet weten is dat de meeste kinderen in de klas pesten eigenlijk helemaal niet leuk vinden. De meeste kinderen vinden het zelfs heel vervelend. Het verpest natuurlijk ook de sfeer in de klas. Iedereen in de klas voelt dat hij of zij ook gepest kan worden. Dus eigenlijk voelt niemand zich veilig.

Wat kun je als eerste doen als je wordt gepest?

Als je gepest wordt kun je het beste iemand in vertrouwen nemen. Blijf er niet zelf mee rond lopen! Op school kun je het tegen je juf, je meester of je leerkracht zeggen (het is nóóit klikken als je het aan je juf, meester of leerkracht vertelt). Als je dat moeilijk of vervelend vindt of als je denkt dat je dan nog erger gepest gaat worden, dan kun je ook met iemand praten die je helemaal vertrouwt. Bijvoorbeeld: je ouders, een speciale tante, de trainer van je sportclub, de moeder van een vriend of vriendin, of iemand anders bij wie je je goed voelt.

Een paar tips die je misschien kunnen helpen:

Kom voor jezelf op, je bent het waard! Blijf in jezelf vertrouwen!
Hieronder kun je lezen hoe je dat kan doen.

 • Zoek iemand om mee te praten, want je verhaal vertellen lucht echt op
  Op iedere school kun je bij iemand of via bijvoorbeeld een pest brievenbus laten weten dat je wordt gepest
 • Probeer rustig te blijven en de pesters te negeren. Pesters vinden het namelijk alleen maar leuk als jij reageert. Wanneer je niet reageert, is de lol er voor de meeste pesters gauw af Het zal misschien niet meteen helpen. Probeer het dus echt vol te houden!
 • Laat met je lichaamshouding zien dat je niet bang bent (ook al ben je dat wel van binnen). Dit werkt echt. Sta recht op houd je borst naar voren, en je benen een beetje uit elkaar. Kijk de ander zelfverzekerd (maar niet uitdagend) aan. Kijk dus niet naar beneden
 • Hoe meer jij jezelf terugtrekt of juist hoe meer jij uit je dak gaat, des te blijer maak je de pesters
 • Kijk de pester aan, en zeg dat hij/moet stoppen. Als hij/zij dat niet doet, loop dan rustig bij hem/haar weg. Probeer niet te laten merken dat je bang bent. Zeg niets meer en kijk ook niet achterom
 • Maak vrienden en praat met andere kinderen uit je klas. Als je vrienden maakt, sta je er niet alleen voor en word je minder gauw gepest
 • Een paar tips om vrienden te maken: toon interesse in andere kinderen.
 • Praat bijvoorbeeld met iemand in de pauze. Nodig kinderen uit voor je feestje. Spreek iemand aan in de klas die je niet zo goed kent. Misschien is diegene wel hartstikke aardig!
 • Blijf bij een groepje, want als je alleen bent, loop je sneller de kans dat er iets gebeurd waar jij geen zin in hebt
 • Ga thuis voor de spiegel staan en oefen met rechtop staan. Houd je borst vooruit en kijk zelfverzekerd naar jezelf in de spiegel. Als je wilt kun je ook oefenen met korte zinnetjes, zoals: Stop daarmee! Of, “Houdt daar nu mee op”
 • Huilen of woest worden vinden de pesters alleen maar heel erg leuk.
 • Probeer daarom gewoon weg te lopen met een rechte rug.

Waarom ik??

Daar kunnen we eigenlijk heel duidelijk in zijn: er is namelijk geen reden!! Want je kunt gepest worden:

 • Als je dik bent, maar ook als je dun bent.
 • Als je heel goed kunt leren, maar ook als je helemaal niet goed kunt leren.
 • Als je verlegen bent, maar ook als je voor jezelf op komt.
 • Als je altijd gekleed bent naar de laatste mode, maar ook als je juist andere kleren draagt.
 • Als je stottert, maar ook als je bekakt praat.
 • Als je ouders rijk zijn, maar ook als ze arm zijn.

Zoals je kunt zien aan al deze tegenstellingen (en we kunnen de lijst veel langer maken) maakt het niet uit wie je bent of wat je doet. Het is helaas zo dat de pesters een slachtoffer nodig hebben en jij was er op dat moment. Dus de schuld ligt niet bij jou! De schuld ligt altijd bij de pesters en de helpers van de pesters.

Het kan zijn dat je al van alles hebben geprobeerd om het pesten te stoppen en je hebt gedachten als, ‘ik kom hier gewoon zelf niet uit’. Ga naar een volwassen die je vertrouwt en zeg dat je hulp nodig hebt. Blijf er niet alleen mee rond lopen! Accepteer niet dat je wordt gepest! Zorg goed voor jezelf, zodat je weer plezier in het leven krijgt en je veilig voelt op school, buiten en thuis.

Belangrijk!

Vergeet niet dat je mag zijn wie je bent. Je bent gewoon goed zoals je bent. En…je hoeft echt niet iedereen aardig te vinden en dat geldt andersom ook.

Ik zie dat een ander wordt gepest

Als je ziet dat er gepest wordt, weet je vaak niet wat je moet doen. Misschien zit er wel een ‘stemmetje’ in je hoofd dat tegen je zegt: ‘ga maar meedoen met pesten dan word je misschien wel de vriend of vriendin van de pester’. Een ander ‘stemmetje’ zegt misschien wel: ‘kom op, je moet helpen, dit kan echt niet’. Eigenlijk ben je het er niet mee eens, want het kind dat gepest wordt, vind je best wel aardig. Je wilt wel iets zeggen, maar je durft niet zo goed omdat je bang bent om dan zelf gepest te worden. Je blijft kijken en lacht een beetje, en je zegt of doet niets. Daarna voelt dat niet zo prettig. Had je nu maar…… En zo gaat het vaak. Hoe kan je het oplossen?

Een paar tips die je misschien kunnen helpen:

 • Ga in ieder geval niet meedoen met pesten
 • Vertel het aan de pleinwacht of aan je juf, meester of leerkracht (dit is nóóit klikken)
 • Mocht je het niet durven te zeggen dan is het zo dat op iedere school (basisschool en middelbare school) je op de een of andere manier kan laten weten dat er iemand wordt gepest. Dat kan bijvoorbeeld een persoon zijn die daar speciaal voor is of er is bijvoorbeeld een pest brievenbus. En je kan natuurlijk ook een briefje neerleggen op het bureau van je juf, meester of leerkracht
 • Als je iets naars op internet of WhatsApp ziet staan over de gepeste zeg dit dan tegen je meester, juf, leerkracht of tegen een andere volwassene
 • Zeg tegen de pester dat hij moet stopen met pesten. Als je dat niet alleen durft te zeggen doe het dan samen met een groepje kinderen (spreek dit met elkaar af)
 • Zeg iets aardigs tegen degene die wordt gepest
 • Vraag hem of haar mee te doen in jouw groepje
 • Lach niet mee met de anderen als ze vervelende grappen maken. Laat maar merken dat je het niet leuk vindt.

Ik ben pester

Meestal willen pesters eigenlijk helemaal niet pesten. Het kan zijn dat je verdrietig bent of dat er thuis is ergs is gebeurd. Het kan ook zijn dat je vroeger zelf gepest bent. Dat zijn alle redenen waardoor het kan gebeuren dat je pester bent geworden.

De gevolgen van pesten zijn groot. Er blijkt dat zelfs na 40 jaar mensen nog last kunnen hebben van het feit dat ze vroeger gepest zijn. Pesten kan zelfs hersenschade veroorzaken waardoor je somber wordt, geen zin meer hebt in het leven en bang bent voor andere mensen. Allemaal goede redenen om sterk te zijn en te besluiten te stoppen met pesten.

Een paar tips om te stoppen met pesten:

Wees sterk en neem het besluit om vanaf nu niet meer te pesten!! Je zult versteld staan wat er allemaal veranderd. Niet alleen de slachtoffers en iedereen die bang voor je was, maak je superblij. Maar je zult merken dat het op jouzelf ook een positieve uitwerking heeft. Je hebt het niet nodig om te pesten. Je kunt namelijk heel sterk zijn door juist niet te pesten. Want Pesten is een zwakte! Als je stopt met pesten zal je merken dat je gewaardeerd wordt om wie je werkelijk bent en niet omdat ze bang voor je zijn of omdat ze geen zin hebben om zelf gepest te worden. Je zult merken dat je nu echte vrienden krijgt waar je gewoon leuke dingen mee kunt doen en waar je mee kunt praten.
Je kunt TROTS zijn op jezelf!

Wat kun je zeggen als andere je aanmoedigen om te gaan pesten: “Oh, daar heb ik nu echt geen zin in! Kom, zullen we iets anders gaan doen?”